Kanada Nitelikli Göçmenlik İçin Neler İstiyor?

Arkadaşlar nitelikli göçmenlik konusunda en açık olan ülkelerden birisi de Kanada. Bu yazımda Kanada Hükümeti' nin resmi sitesindeki şartları adım adım izleyerek merak edenleri bilgilendireceğim.
Öncelikle size puan kazandıracak kategorilere ana hatlarıyla bakıyoruz.

*Milliyetiniz
*Yaşınız
*Dil yeteneğiniz
*Aile üyeleriniz
*Eğitiminiz
*İş deneyiminiz
*Kanada'daki iş durumunuz

Şimdi şu adrese tıklayarak resmi siteye giriyoruz. En altta "Check your eligibility" e tıklıyoruz.

1-Burada size yaşamak istediğiniz bölgeyi soruyor öncelikle. Ben maden sektöründe olduğum için "Alberta" düşünüyorum. Sizde kendi meslek grubunuza uygun bölgeyi seçerseniz orada iş bulmak daha rahat olacaktır. Ancak burada şöyle bir nüans var, bazı bölgelerde resmi dil Fransızca. Bu size garip gelebilir ama eyalet sistemi var adamlarda. Sanıyorum "Quebec" bunlardan biri.

2-Bir sonraki adımda size yeterlilik sağladığınız dili ve sınavını soruyor. Kanada TOEFL kabul etmiyor. İngilizce için ielts e girmeniz gerekiyor. Diğer bir seçenek ise "CELPIP" yani Kanada İngilizcesi Sınavı. Fransızca için ise "TEF" seçeneği var.

3- Bir sonraki adımda ise sınava ne zaman girdiğinizi soruyor. Ielts' in geçerliliği 2 sene.

4-Bir sonraki adımda ise her bir bölümden kaç puan aldığınızı soruyor. 6 nın altı kabul edilmezken 7 7 nin altı da ekstra puan getirmiyor. Overall skorunuz 7 olsa bile her bir bölümden en az 6 almanız gerekiyor.

5- Bu adım da ise ikinci bir yabancı dil sınavına girip girmediğinizi soruyor. Girmediyseniz "None" diyip ilerleyelim.

6- Bu adımda son 3 yıl içerisinde kanada da nitelikli yani "NOC" olarak geçen iş sınıflarından birinde çalışıp çalışmadığınızı soruyor.  Eğer çalıştıysanız alttaki seçenekte onun levelini soruyor. Bu "NOC" lara şuradan bakabilirsiniz. Burada bir ayrıntı daha var. Eğer bir işte çalıştıysanız bunun Full time olması yada part time ise çalışma süresinin full time a eşit olması gerekmektedir.

7- Bu adımda ise son 10 yıl içinde, yine "NOC" statüsünde olan bir işte kaç yıl çalıştığınızı soruyor. Yine full time olabilir yada part time olarak full time a eşit olmalıdır. Hemen bir alttaki seçenek ise son 5 senede alttaki NOC işlerinde ne kadar çalıştığınızı soruyor. Bunun Kanada' da olması şart değil.

8- Bu seçenekte Kanada'da geçerli olan herhangi bir sertifikanız var mı onu soruyor.

9- Evet geldik can alıcı kısma. Üstteki soru Caaaaağnım ülkeme kaç dolarla geleceksin diyor. Alttaki soruda kaç kişi geleceksiniz diyor. Kendiniz dahil sayacaksınız. Tek geliyorsanız biri işaretleyin.

10-Bu adımda ise Kanada' dan iş teklifi aldın mı diyor. Ben almadığım için hayırı işaretliyorum ancak alan insanlar zaten burayı okumuyordur. Zaten çoktan bavulu toplamıştır.

11- En önemli kriterlerden biri de burada doğum tarihinizi soruyor. 35 yaşını aşmamışsanız şanslısınız. Bir de üst limit var 55 mi 45 mi ne? Yani diyor ki bana verimli adam lazım yaşlı adamla işim olmaz. Alttaki seçenek ise eğitim durumunu soruyor. Ancak işler burada biraz karışabilir. bu diplomayı ya da sertifikayı kanada da almadıysanız diyor Justin bunu bir kuruluşta onaylatmanız gerekir diyor. Neyse bu sonraki iş başvuru aşamasına geldikten sonra onu da yaparsınız şimdilik siz mezuniyetinizi seçin.

12-Son bir kontrol yapın, yanlış bir seçenek işaretlemediğinizden emin olun diyor. Önceki şıklardan eminseniz en alttaki seçeneği seçip devam diyoruz.

13-Medeni halinizi soruyor. Boşanmış olmakla, hiç evlenmemiş olmak farklı seçeneklerde buna dikkat edin.

Sonuç olarak hiç bir olumsuz tepki vermediyse ve size bir kod verdiyse size bir yol haritası veriyor. Ayrıca bu kodu kaybetmeyin başvururken bu koddan bilgileri çekeceğiz diyor. Bu kodun geçerliliği 2 ay sanırım. Yalnız arkadaşlar bu doldurduğumuz sayfa sadece bir anket. Ön başvuruyu yaptıktan sonra onaylanıp onaylanmadığını size bir maille bildiriyorlar. Sadece ana hatlarıyla nitelikli göçmenlik için ne istediklerini anlatmaya çalıştım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Efexoru Bırakmak

Antidepresan Kullanırken Yaşananlar

Umursanmamak